Miten valmistautua korkeakoulun pääsykokeisiin?

| | 0 Comments

Kevään merkkejä ovat lämpenevät ilmat, lisääntyvä valon määrä, talviuniltaan heräävät eläimet ja pääsykokeisiin pänttäävistä opiskelijoista täyttyvät kirjastot. Korkeakoulun pääsykokeet ovat vuosittain edessä tuhansilla uusilla korkeakouluhakijoilla ja moni kokeekin suurta stressiä pääsykoeurakkansa kanssa. Lue artikkelista, miten pääsykokeisiin kannattaa valmistautua niin, että itse luku-urakasa tulee mahdollisimman stressitön ja huolehtimisen sijaan voi keskittää voimansa itse opiskeluun.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Pääsykokeisiin lukiessa aikaa on rajallisesti ja siksi lukemiset kannattaa aikatauluttaa hyvin. Hyvä vinkki on, että aloita mahdollisimman ajoissa, mutta toisaalta moni korkeakoulu julkaisee pääsykoemateriaalinsa vasta muutama viikko ennen koetta. Tämä voi toisaalta olla hyväkin, sillä kaikki tehot joutuu keskittämään muutaman viikon jaksolle, jonka jälkeen on taas mahdollista rentoutua.

Lukusuunnitelma kannattaa tehdä niin pian kuin mahdollista ja sen kanssa on hyvä olla realistinen niin, että lukemiseen jää riittävästi aikaa. Aikaa kannattaa varata mieluummin hieman ylimääräisesti niin, että mikään asia ei jää käsittelemättä. Tietyillä aloilla, esimerkiksi lääketieteessä laskurutiini on pääsykokeissa avainasemassa ja sen kehittyminen vie tietyn määrän aikaa, joka on syytä huomioida lukusuunnitelmaa tehdessä. Lukusuunnitelma ei ole täysin ehdoton, vaan siitä kannattaakin poiketa, jos jokin asia vaatii enemmän aikaa. Pääasia, että kaiken saa käytyä huolellisesti läpi.

Hyödynnä erilaisia työkaluja

Usein pääsykokeisiin lukiessa joutuu omaksumaan paljon tietoa lyhyessä ajassa. Muistiinpanot ovat tähän erinomainen apukeino ja niiden tekeminen onkin ehdottoman suositeltavaa. Lisäksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää erilaista materiaalia, kuten videoita ja sovelluksia, jos niitä on saatavilla. Jos muistiinpanoja ei halua tehdä käsin, hyvä tietokone kuten macbook pro 13 mahdollistaa tehokkaiden muistiinpanojen tekemisen ja muiden oppimista tukevien menetelmien käytön. Sinne saa lisäksi tallennettua paljon sisältöä samaan paikkaan, joten materiaalia ei tarvitse kuljettaa mukanaan järjettömiä määriä.

Pääsykoe vaatii paineensietokykyä

Moni tekee pääsykokeisiin valmistautuessaan lujasti töitä ja valmistautuu nimenomaan lukemalla ja opiskelemalla. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että koetilanne on aina jännittävä ja toisinaan stressaavakin tilanne, jossa aiemmin yksinkertaiselta tuntunut asia saattaa unohtua täysin. Pääsykokeisiin voi siis valmistautua myös henkisesti tekemällä esimerkiksi rentoutumis- ja keskittymisharjoituksia. Jos kokeessa tulee eteen tehtävä, joka tuntuu alkuun ylitsepääsemättömältä, sattaa hetkellinen rentoutuminen koetilanteessa selkeyttää ajatuksia kummasti. Henkisen valmentautumisen merkitystä ei siis missään nimessä kannata aliarvioida.

Itseään kannattaa haastaa riittävästi

Pääsykokeisiin valmistautuessa kannattaa arvioida kriittisesti omaa osaamistaan. Ei kannata jumittua kertaamaan sitä, minkä jo osaa, vaan sitä mikä on vielä haastavaa. Siksi omasta edistymisestä kannattaa pitää kirjaa ja listata ylös niitä asioita, joita ei ole vielä oppinut. Näin kaikki tulee varmuudella kerrattua ja opeteltua kunnolla ja kokeeseen voi mennä itsevarmana.

Jätä aikaa myös muulle elämälle

Aivot tarvitsevat oppimiseen myös palautumista, johon kuuluvat hyvä uni ja rentoutuminen. Jatkuva pänttääminen ei ole edullista oppimisen kannalta, sillä oppiminen tapahtuu osissa. Tästä johtuen huomio on hyvä suunnata välillä muualle ja keskittyä lukemisen lisäksi esimerkiksi ystävien tapaamiseen tai liikuntaan. Liikunta lisää myös verenkiertoa aivojen oppimisesta vastaavilla alueilla, joka puolestaan johtaa tehokkaampaan muistin toimintaan. Myös opiskelumotivaatio säilyy parempana, kun itseään ei aja piippuun, vaan aikaa jää myös muulle elämälle pääsykokeen ohella.

multicolor-business