Malala – tyttöjen koulutuksen puolustaja

| | 0 Comments

Pakistanilainen Malala on tullut tunnetuksi tyttöjen koulutusmahdollisuuksien puolustajana. Tässä jutussa kerrotaan pähkinänkuoressa Malalasta ja hänen saavutuksistaan.

Malala on saanut työstään tunnustusta

Huolimatta nuoresta iästään Malala on jo ehditty palkita ihmisoikeuspalkinnolla tunnustuksena hänen tekemästään työstä tyttöjen koulutuksen puolesta puhujana. Sakharov-ihmispalkinnon saadessaan Malala oli vasta 16-vuotias. Malala on palkittu myös Nobelin rauhanpalkinnolla.

Malalan tausta

Malalan kotimaassa tytöillä ei ollut oikeutta käydä koulua, mikä on valitettavaa, sillä nimenomaan kehittyvissä maissa olisi erityisen tärkeää, että tytöt voisivat hankkia tarvitsemansa koulutuksen. Tämä auttaisi kehittämään kyseisiä maita sekä takaamaan kansalaisten ihmisoikeudet.

Malala syntyi pakistanilaiseen pataaniheimoon ja häntä pidetään blogiaktivistina, joka puhuu lasten oikeuksien puolesta. Bloginsa Malala aloitti jo 11-vuotiaana salanimeä käyttäen. Vuonna 2012 Malala joutui Taliban-miehen hyökkäyksen kohteeksi ollessaan koulumatkalla loukkaantuen vakavasti miehen ampumista luodeista. Malala pääsi kuitenkin sairaalahoitoon Britanniaan, jossa hän asuu edelleenkin. Vaikka Malala pääsikin hoitoon ja hänen henkensä pelastui, on hänen kasvojensa toinen puolisko halvaantunut ampumavälikohtauksen vuoksi. Vuonna 2017 hän pääsi opiskelemaan taloustiedettä Oxfordin yliopistossa.

Malalan välittämä viesti kehitysmaiden lasten koulunkäyntimahdollisuuksista sekä oikeuksista on tärkeä

Malalan välittämää viestiä kehitysmaiden lasten oikeuksista käydä koulua voidaan pitää erittäin tärkeänä. Läheskään kaikki kehitysmaiden lapset eivät nimittäin saa mahdollisuutta käydä koulua. Usein erityisesti tyttöjen koulutustaso jää matalaksi ja heidät saatetaan naittaa nuorina, mikä aiheuttaa monia ongelmia, kuten lapsiavioliittoja. Kun raskaus alkaa äidinkin ollessa vielä itse lapsi, saattaa edessä olla suuria vaikeuksia, kuten raskaudenaikaisia komplikaatioita tai synnytykseen liittyviä vaaroja. 15-19-vuotiaiden tyttöjen keskuudessa raskauden aiheuttamat komplikaatiot ovat näissä maissa yleisin kuolinsyy. Myös epäammattimaisesti hoidetut abortit aiheuttavat suuria riskejä kehitysmaissa. On todettu, että koulua käyvät tytöt avioituvat yleensä vanhempina kuin sellaiset tytöt, jotka eivät käy koulua. Tämän lisäksi he saavat usein myös vähemmän lapsia kuin kouluttamattomat tytöt, jotka saattavat saada ensimmäisen lapsensa ollessaan vielä itsekin lapsia.

multicolor-business