Miten valita oma koulutuspolku?

| | 0 Comments

Runsas koulutusvalikoima saattaa jopa hämmentää opintojaan suunnittelevaa nuorta tai alanvaihtoa harkitsevaa aikuista. Miten sitten oma koulutuspolku kannattaa valita? Kerromme tässä artikkelissa muutaman vinkin.

Pohdi omia vahvuuksiasi ja kiinnostuksen kohteitasi

Pohtiessasi omaa koulutuspolkuasi kannattaa aivan ensimmäiseksi miettiä millaista työtä haluaisit tehdä ja mitkä ovat vahvuuksiasi. Mitkä asiat sinua kiinnostavat? Haluaisitko tehdä työtä ihmisten parissa vai mieluummin yksin omassa toimistossa? Tarjolla olevat noin 500 erilaista tutkintoa saattavat hämmentää, joten valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa samalla muistaen, että koulutuspolun valinnan ei tarvitse koskaan olla lopullinen. Nykyaikana harvoin näin onkaan. Muuttuva työelämä nimittäin asettaa jatkuvia koulutuspaineita eikä nykyisin ole lainkaan harvinaista vaihtaa myös alaa aivan kokonaan.

Kun valitset itsellesi koulutusalaa, mieti myös niitä asioita, jotka ovat sinulle erityisen tärkeitä tai jotka ovat erityisen lähellä sydäntäsi. Voit kartoittaa omia taitojasi, kiinnostuksen kohteitasi ja kokemuksiasi vaikkapa kirjaamalla niitä ylös.

Mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Esimerkiksi turvallisuus tai terveys saattavat nousta elämäsi tärkeiksi teemoiksi, jotka voivat ohjata uravalintaasi. Mieti omia vahvuuksiasi sekä taitojasi, joita olet saattanut hankkia esimerkiksi harrastusten kautta. Oletko esimerkiksi erityisen hyvä kädentaidoissa tai sosiaalisissa taidoissa? Oletko kenties kielellisesti lahjakas tai hyvä käsittelemään erilaisia teknisiä laitteita? Onko sinulla jo kokemusta työelämästä? Mistä aineista olit erityisen kiinnostunut koulussa ja mitkä eivät niinkään kiinnostaneet sinua? Millaiset työtehtävät ovat sinulle mieleisiä? Haluaisitko työskennellä etupäässä sisällä vai ulkona? Haluaisitko auttaa vaikka ihmisiä, tai eläimiä, vai tehdä töitä käsilläsi? Haluaisitko tehdä töitä koneiden parissa?

Tutustu erilaisten alojen työllisyystilanteeseen

Kannattaa tutustua myös erilaisten sinua kiinnostavien alojen työllisyystilanteeseen. Tämän lisäksi on hyvä olla perillä myös erilaisten alojen palkkatasosta. Heikosti työllistävän alan valinta saattaa johtaa tarpeettomiin pettymyksiin ja vaikka palkan suuruus ei olisikaan valinnan pääkriteeri, kannattaa kuitenkin valita ala, jonka tarjoamalla palkalla tulee toimeen.

multicolor-business